Tuned City

Radio overbrugt tijd en ruimte. De intersecties en overlap die ontstaan tussen onafhankelijke werelden, uitgezonden op verschillende frequenties, worden gebruikt als een raamwerk voor de compositie. Radiospecifieke concepten zoals bandbreedte, tunen en scannen, leiden het arrangement voor elektronisch geluid, akoestische instrumenten en veldopnamen. De compositie verkent de relatie tussen het spel van de instrumentalisten en de dynamiek, klankkleuren en het ritme van de stad. Middels een samenspel tussen analoge techniek en instrumentalisten wordt het transversale landschap van de radio hoorbaar gemaakt.

Tuned City werd oorspronkelijk gemaakt als radioprogramma voor De Concertzender. Tijdens Gaudeamus Muziekweek 2013 werd Tuned City als live performance uitgevoerd door Naomi Sato, Gareth Davis, Derck Littel, Mark Nieuwenhuis, Robin Koek en Marieke van de Ven. Ook werd Tuned City ten gehore gebracht op het TransX Transmission Art Symposium in Toronto.

Als toelichting op de compositie gaf Marieke van de Ven op het TransX Transmission Art Symposium een lezing ‘The Urban Score’ over de auditieve karakteristieken van de stad en de artistieke waarde van stadsgeluiden in de context van elektroakoestische muziek. In de lezing van Robin Koek ‘Expanded Radio’ wordt het begrip ‘radio’ belicht vanuit de context van compositie en de praktijk van geluidskunst.

CREDITS

Compositie en concept: Marieke van de Ven en Robin Koek
Performers: Naomi Sato, Gareth Davis, Derck Littel, Mark Nieuwenhuis
Live spatialisatie en electronica: Marieke van de Ven en Robin Koek

Tuned City werd uitgevoerd op Gaudeamus, TransX Transmission Art Symposium en was te horen op De Concertzender, de radio-opnames werden gemaakt door Kees van de Wiel.